European Legal Network - annual conference 2009

Event date:
to
Published on: 07/12/2011
Event

The European Legal Network will hold its annual conference at the Hotel Okura in Amsterdam. This event - the European Legal and Licensing Workshop - is the main opportunity for members to meet and discuss the future of the European Free Software market from a legal perspective. The conference will start at 13:30 on the 23rd of April and continue until 17:00 on the 24th of April. It will feature speeches and panels from many of the key lawyers involved in Free Software legal affairs in Europe and beyond.

The European Legal Network is a private, non-partisan network of Free Software legal experts facilitated by Free Software Foundation Europe. Membership of the European Legal Network extends to 185 participants across 27 countries. Members discuss a wide variety of issues, ranging from licensing compliance through to supply-chain management and community engagement.

The European Legal Network will hold its annual conference at the Hotel Okura in Amsterdam. This event - the European Legal and Licensing Workshop - is the main opportunity for members to meet and discuss the future of the European Free Software market from a legal perspective. The conference will start at 13:30 on the 23rd of April and continue until 17:00 on the 24th of April. It will feature speeches and panels from many of the key lawyers involved in Free Software legal affairs in Europe and beyond.

Location: Hotel Okura, Ferdinand Bolstraat 333, 1072 LH Amsterdam, Netherlands.

* Tel: + 31 (0)20 678 71 11

* Fax: +31 (0)20 671 23 44

== Schedule summary ==

April 23rd:

* 1.30pm start with opening keynotes

* Conclude 5pm

* At 7pm there will be a fund-raising evening meal for FSFE's work. You need to register separately for this if you wish to attend and have not already done so.

April 24th:

* 9.00am start with two tracks and dedicated networking space

** Track 1: Main speeches and panels

** Track 2: Specialised workshops

** Plus: Dedicated networking space

* Conclude 5pm

 

== Track 1, 23rd April - 13:30 to 17:00 ==

* The European Legal Network and the future of Free Software licensing in Europe

- Shane Coughlan (13:30 to 13:45 - 15 mins)

* An overview of the situation in the USA - TBA (13:45 to 14:00 - 15 mins)

* An overview of the situation in Taiwan - Florence Ko (14:00 to 14:15 - 15 mins)

* An overview of the situation in Australia - Brendan Scott (14:15 to 14:30 - 15 mins)

* WIPO and software issues - Victor Vazquez Lopez, WIPO (14:30 to 15:00 - 30 mins)

* Coffee break (15:00 to 15:30 - 30 mins)

* Presenting the risk grid - Andrew Katz (15:30 to 16:00 - 30 mins)

* Outcomes of the network meetings on linking, shims and mixing Free Software and proprietary code - Neil Brown and Mark Henley (16:00 to 16:30 - 30 mins)

* PANEL Introducing IFOSS L. Rev (International Free and Open Source Software Law Review) (16:30 to 17:00 - 30 mins)

 

 

== Track 1, 24th April - 09:00 to 17:00 ==

* Presentation of a framework for classifying differences between Open Source and Free Software license - Yordi Janssen, Mitopics (09:00 to 09:40 - 40 mins)

* PANEL: Distribution of third-party code in a commercial context - Chair: Yann Dietrich, LiMo Foundation (09:40 to 10:20 - 40 mins)

* Coffee break (10:20 to 10:50 - 30 mins)

* GPL compliance in the embedded and mobile market, Harald Welte, HWC (10:50 to 11:30 - 40 mins)

* Out of court enforcement/settlements, Julia Gebert, JBB (11:30 to 12:10 - 40 mins)

* Lunch (12:10 to 13:10 - 60 mins)

* PANEL: Building sustainable legal infrastructure for projects - Chair: Carlo Piana (13:10 to 13:50 - 40 mins)

* Free Software and the European Interoperability Framework - Conflict, cohabitation or co-operation? - Iain G. Mitchell QC (13:50 to 14:30 - 40 mins)

* PANEL Web Services - Chair: Harvey Anderson, Mozilla (14:30 to 15:10 - 40 mins)

* Coffee break (15:10 to 15:40 - 30 mins)

* The patent landscape, what can be done right now to improve it and longer term goals - Mark Webbink, Center for Patent Innovations (15:40 to 16:20 - 40 mins)

* Trademarks, Malcolm Bain (16:20 to 17:00 - 40 mins)

== Track 2, 24th April - 09:00 to 17:00 ==

* An examination of linking - Peter Goodall, Canonical (09:00 to 09:30 - 30 mins)

* Best practices in providing pro bono legal advice to FOSS projects - Ot van Daalen and Alex van der Wolk (09:30 to 10:30 - 60 mins)

* Licensing checking in community projects - KDE (10:50 to 11:50 - 60 mins)

* Licensing checking through Free Software - FOSSology 1.0 (13:10 to 14:10 - 60 mins)

* Commercial Solutions for Automating License Checking and Compliance Management - Blackduck (14:10 to 15:10 - 60 mins)

* Compliance engineering in the embedded industry - Armijn Hemel, Loohuis Consulting (15:40 to 16:40 - 60 mins)

* OIN and Patents in open source and Linux - Keith Bergelt, OIN (16:40 to 17:00 - 20 mins)

Physical location
Amsterdam - hotel Okur